zondag 3 januari 2021

Spaanse asperges




1 kilo witte asperges
25 g blanke amandelen
2 forse knoflooktenen
1 handje platte peterselie
50 g boter
50 ml witte wijn
sap van ½ kleine citroen
wat olie
zout & peper uit de molen

Schil de asperges met een dunschiller van net onder het kopje naar beneden, vooral niet te zuinig, en snij de houtige uiteinden eraf. Leg ze languit in een wijde pan, zet onder water voeg zout toe en breng aan de kook. Laat onder een deksel 5 minuten sudderen, zet dan het vuur uit en laat ze in ± 10-15 minuten vanzelf beetgaar worden. Dat duurt bij dikke uiteraard langer dan bij dunne.
Rooster intussen de amandelen al omscheppend in een hapjespan in een drupje olie goudbruin. Laat afkoelen en hak in kleine stukjes. 
Hak alvast de peterselie fijn.

Snipper de knoflook. Smelt de boter in een hapjespan en fruit hierin de knoflook tot geurig. Giet de asperges af en doe erbij. Voeg peterselie, witte wijn en citroensap toe. Laat met deksel op de pan nog 5 minuten sudderen. 
Schep de asperges op een schaal, giet vooral ook alle boterige saus erover.
Strooi de amandelen erover en maal met de pepermolen.

Lekker met: 
knapperig stokbrood voor die boterige saus of gekookte kruimige aardappels.

TIP:
Trek van de aspergeschillen en -uiteindes in een minuutje of 20 een bouillon waar u de asperges vervolgens in gaart. Dat geurige water kunt u vervolgens weer gebruiken als basis voor soep, risotto of kroketten. Invriezen kan ook.


Koken met Karin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.