zondag 3 januari 2021

Artisjok met ei uit de oven

 Nodig voor 4 personen:

4 artisjokken, zonder stelen
4 verse eitjes*
8 eetl geraspte gruyère

Bechamel:
200 ml melk of room of een mix
1 eetl boter
1 ½ eetl bloem
nootmuskaat
peper & zout

Zet een grote pan met water op het vuur (of twee, als er geen vier artisjokken in één pan passen). Breng aan de kook, voeg zout en artisjokken toe. Laat 45 minuten koken, giet af. Spoel ze even af onder koud water en laat ondersteboven in een vergiet uitlekken. Verwijder dan met een klein, scherp mesje de binnenste blaadjes en het hooi (lees: dat harige spul). En knip met een schaar de boel een beetje bij, dat ziet er leuk uit en eet ook makkelijker.

Bechamel: Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor en blijf een paar minuten roeren tot het mengsel (roux) gaar is. Giet scheut voor scheut de melk/room erdoor en blijf goed roeren tot het een gladde, gebonden saus is. Laat onder af en toe roeren op laag vuur sudderen tot de bloemsmaak verdwenen is. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Dit kan allemaal van tevoren.

Verwarm de oven voor op 180 °C en zet onderin een bak met water.
Zet de artisjokken op een bakplaatje en vul de holtes met 2 royale eetlepels bechamel. Breek er voorzichtig een eitje boven en zorg dat de dooier heel blijft. Maal er peper en zout boven en bestrooi met gruyère. Zet 15 minuten in de hete oven; het wit moet zijn gestold, maar de dooier nog net zacht. Meteen serveren, dip de blaadjes in de saus in het midden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.