zondag 3 januari 2021

Knalgroen soepje (van radijsblad)

Nodig voor 4-6 porties:

blad en steeltjes van 2 bosjes radijzen
250 g kruimige aardappels
150 g pastinaak
1 grote ui
1 knolfookteen
1 liter groentebouillon
1 volle theel komijnpoeder
snuf chilivlokken (molentje)
klontje boter
zout & peper uit de molen

Snipper de ui en knoflook en fruit zachtjes in een klontje boter in een soeppan met dikke bodem. Schil intussen de aardappels en pastinaak en snij in kleine blokjes. Doe in de pan en fruit even mee. Was het radijsblad grondig (het kan zanderig zijn) en laat uitlekken. Giet de (liefst hete) groentebouillon in de pan en breng aan de kook. Laat 5 minuten onder een deksel sudderen tot de groente beetgaar is. Roer dan hand voor hand het radijsblad erdoor – het slinkt razendsnel – en laat nog even 5 minuten sudderen. Pureer in de blender en proef op zout en peper.
Let op: goed blenderen tot ook de steeltjes goed fijn zijn. Voor wie alleen een staafmixer heeft: kook dan niet te veel steeltjes mee, maar vooral blaadjes, anders blijft het te vezelig. Of gebruik een ouderwetse roerzeef, die tackelt alles probleemloos.

TIPS:
• Voor een salade zou ik altijd kakelvers frisgroene blaadjes nemen, in de soep kunnen ze ook als ze al een beetje aan het verflensen zijn. Daar zie je straks niks meer van.
• Aardappel en pastinaak zorgen voor binding en een licht zoet accent. Zonder kan ook, dan heeft u knalgroene drinksoep. Weer eens wat anders dan cup-a-soup.

https://www.kokenmetkarin.nl/2018/05/07/groene-radijssoep/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.