zondag 3 januari 2021

Bonenpuree (voor op brood)

 Nodig voor 8 boterhammen:

1 blik bonen (of 250 g zelfgekookte bonen)
1 blikje tonijn op olijfolie (netto: 110-120 g)
3 ansjovisfilets
2 eetl kappertjes
paar takjes platte peterselie
½ citroen
ferme scheut extra vergine olijfolie
zwarte peper uit de molen

Doen:
Spoel de blikbonen goed af in een vergiet onder de kraan en laat uitlekken. Zelfgekookte bonen hoeven alleen maar uit te lekken. Doe samen met de eveneens uitgelekte (maar niet afgespoelde) tonijn en ansjovis in een keukenmachine. Voeg een ferme kneep citroensap toe en pureer. Voeg dan van bovenaf net zoveel olijfolie toe tot het een smeuïge massa is. Of nog wat extra citroensap. Breng op smaak met versgemalen peper – zout zal niet nodig zijn dankzij de ansjovis. Maal er op het laatst nog wat peterselie door. Proef!

Voor de thuislunchers: het lekkerst op geroosterde zuurdesemboterhammen. Strooi er op het laatst wat uitgelekte kappertjes over en begiet liefst nog met een klein sliertje olijfolie.

Dit recept is trouwens ook een puik idee als er ineens borrelvisite op de stoep staat. Achterin de kast slingert altijd nog wel een oud pak toastjes rond, of u roostert even wat oudbakken boterhammen en snijdt die in stukjes. Bonenpureetje erop en plop met de fles.

Variatietips:

  1. Smaakmakers: knoflook, chilisaus (uit een flesje), sesamolie, sojasaus, kerrie, gerookt paprikapoeder (pimentón), chilivlokken (uit zo’n molentje) of cayennepeper.
  2. Verse kruiden: peterselie, koriander, rozemarijn, tijm, bieslook, munt, tuinkers. Wat rucola erop is trouwens ook lekker.
  3. Smeuïger: olijfolie (maar te veel leidt tot bitter), citroensap (maar te veel wordt zure hap), een scheutje kookvocht of gewoon wat water.
  4. Romiger: crème fraîche, zure room, mascarpone, zachte geitenkaas.
  5. Vegetarisch: laat tonijn en ansjovis achterwege en geniet van de boon in zijn eigen volle glorie.
  6. Combineer eens met een restje ovengeroosterde groenten (wortel, zoete aardappel, pompoen, biet of venkel) erdoor gepureerd.
https://www.kokenmetkarin.nl/2016/02/29/bonenpuree/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.