woensdag 1 juli 2020

Fatteh met champignons en aubergine

Nodig voor 4 personen:

Champignon-auberginelaag:
500 g kastanjechampignons
1 aubergine
1 grote ui
2 eetl tomatenpuree
2 theel gemalen komijn
2 theel gemalen koriander
chilivlokken (uit zo’n molentje)
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen

Yoghurtsaus:
400 g Turkse yoghurt
60 g (4 eetl) tahin
2 eetl vers citroensap
1 uitgeperste knoflookteen
snuf zout

Plus:
4 platbroden (of pitabroodjes)
25 g pijnboompitten
½ granaatappel
verse munt

Champignon-auberginelaag: Snipper de ui en fruit 5 minuten in een hapjespan in een ferme scheut olijfolie. Snij intussen de aubergine in miniblokjes. Voeg toe en laat op iets hoger vuur onder af en toe omscheppen 5 minuten bakken. Hak intussen de champignons grof, voeg toe en bak ook weer 5 minuten tot ze bruin en zacht zijn. Voeg tomatenpuree, komijn, koriander en chilivlokken, bak even mee. Voeg een scheutje heet water toe en laat met deksel op de pan 15 minuten zachtjes sudderen. Proef op zout en peper. Dit kan ook al ruim van tevoren, dan weer zachtjes opwarmen.

De rest: Doe alles voor de yoghurtsaus in een klom en klop met een garde door elkaar. Laat op kamertemperatuur komen. Knip het brood met een schaar in driehoekjes (denk: nachochips), spreid uit over een bakplaat en bak in een hete oven (180 °C) mooi knapperig en lichtbruin in ± 10 minuten. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een drupje olie in een koekenpan. Peuter/mep de granaatappelpitjes los. Snij de munt in reepjes.

Samenstellen: Verdeel de driehoekjes brood over een grote platte schaal. Daarop gaat het warme champignon-auberginemengsel, daarop de yoghurt. Bestrooi met granaatappel, pijnboompitten, munt en eventueel nog wat chilivlokken. En nu gewoon eten met de vingers, Ć  la nacho’s.

Dit recept verscheen eerder in Trouw©: Koken met Karin.
TIP: Nigella klopt alle ingrediĆ«nten voor de yoghurtsaus in een vuurvaste kom door elkaar en verwarmt de boel al kloppend au bain-marie (bovenop een pan met een bodempje kokend water dus) tot de boel iets boven kamertemperatuur is en de dikte heeft van lobbig geklopte slagroom. Dit levert echt heel erg lekkere luchtigheid op. Maar voor mijn recept had ik er dit keer even geen zin in, en dat werkt ook prima. Wel zorgen dat de yoghurt niet ijskoud is, maar op kamertemperatuur.

Bron: https://www.kokenmetkarin.nl/2020/02/26/fatteh-met-champignons/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.