woensdag 1 juli 2020

Tsukemono

Snel en simpel recept:
Verwarm 50 ml Japanse rijstazijn, 2 eetl (basterd)suiker, 1 kleine theel zout en wat geraspte verse gember in een steelpan tot de suiker is opgelost (dat gaat bij basterdsuiker iets sneller dan met gewone kristalsuiker). Snij wortel, snackkomkommer* en radijs in plakjes. Doe alles samen in een zip-lock-diepvrieszak en duw alle lucht eruit.Leg minstens 2 uur in de koelkast.Eet binnen een dag of 5.

Variant:
Lekker bij vooral komkommer is om de schijfjes eerst te omhusselen met flink wat zout, en de boel dan een uurtje te laten uitlekken in een zeef. Spoel daarna het zout eraf onder de kraan, dep een beetje droog met keukenpapier en giet alsnog het azijnmengsel erover. De komkommer is dan lekker zacht geworden, terwijl hij nog wel bite heeft.

Ook een variant:
Met Japanse sojasaus. Lekker zoutig, maar het nadeel is wel dat alles een beetje bruinig wordt. Over kleur gesproken: als je radijs te lang in de azijnoplossing laat liggen, geeft hij zijn rode kleur af en wordt alles een beetje roze. En als je van die paarszwarte wortelen gebruikt, doe die dan liefst in een apart zakje, anders kleurt alles integraal roze. Tenzij je dat wilt natuurlijk.

*) Die kleine snackkomkommers (bijvoorbeeld bij de Turkse winkel) zijn minder waterig dan de gewone grote groene jongens. Maar als je alleen de grote hebt: snij in de lengte doormidden, schraap  met een theelepeltje de zaadjes eruit en snij de rest in halvemaantjes.

Bron: https://www.kokenmetkarin.nl/2017/12/14/tsukemono/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.