woensdag 1 juli 2020

Steak tartare + wortel tartaar

Nodig voor 4 personen:
200 g biefstuk
250 g wortel (schoon gewicht)
Smaakmakers:
2 verse eidooiers
2 fijngehakte sjalotjes
2 eetl fijngehakte peterselie
1 eetl fijngehakte bieslook
1 eetl fijngehakte kappertjes
2 eetl fijngehakte augurk
2 eetl mayonaise
2 eetl ketchup
1 eetl Dijon-mosterd
scheutje worcestersauce
paar druppels Tabasco
zout & peper uit de molen
Meng alle smaakmakers (lees: alle ingrediënten behalve de biefstuk en wortel) in een kom door elkaar tot een nat geheel. Snij de biefstuk in dunne plakjes. Snij die vervolgens haaks weer in reepjes. Hak de boel vervolgens fijn. Wie dit ingewikkeld vindt: vraag of de slager het doet. Dit kan allemaal van tevoren, bewaar in de koelkast, alleen het mengen gebeurt op het laatste moment, net als het raspen van de wortel. Liefst met een blokrasp, dat geeft een smeuïger resultaat dan keurige sliertjes uit de keukenmachine. Verdeel het natte smaakmengsel eerlijk over 2 kommen. Meng/prak de biefstuk door de ene, de wortel door de andere. Proef en breng vooral waar nodig verder op smaak met zout of pit of smeuïgheid. Serveren: zet op 4 borden elk 2 kleine opzetringen (Ø 6 cm), verdeel beide mengsels erover. Garneer eventueel nog met een blaadje peterselie.
TIPS:
• Luc Kusters doet het met bospeentjes, maar dat is met een gewone thuisrasp wel een aanslag op uw vingertopjes. Ik nam van die biologische wortelen uit zo’n zak, en dat beviel ook prima.
• Varieer gerust met kruiden. Peterselie is klassiek, bieslook en dragon zijn ook heerlijk en munt is lekker zomers. Alleen lavas (maggikruid) is volgens Luc Kusters te sterk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.