maandag 9 mei 2022

Vistaart van bladerdeeg met ui en ansjovis

 


Nodig voor 4-6 personen:
10 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
750 g (grote) uien
1 blikje ansjovis (op olijfolie)
50 g lekkere kleine olijven (zonder pit)
handje platte peterselie
zwarte peper uit de molen
1 ei

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Uien: Schil de uien en snij in dunne (halve) ringen. Giet de olie uit het blikje ansjovis in een grote braadpan of hapjespan en laat heet worden. Voeg de uien en ansjovisfilets toe en fruit zachtjes samen 30 minuten onder een deksel tot de ui helemaal zacht is. Even goed roeren, zodat de ansjovis als het ware oplost in de uien. Hak terwijl de boel suddert alvast de olijven grof en de peterselie fijn. Meng helemaal aan het eind erdoor. Breng flink op smaak met versgemalen peper, zout hoeft niet, vanwege die ansjovis. Laat helemaal afkoelen. Dit kan al van tevoren.
Deeg: Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Maak twee stapeltjes van elk 5 plakjes en rol op een licht bebloemd werkvlak uit tot twee lappen van 35 x 25 cm. Leg één plak op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de afgekoelde uien erover in een ovalen vorm van circa 30 x 16 cm. Dat wordt het lijf van de vis. Bedek met de andere plak deeg en duw op het bakblik rondom het deeg goed aan.


Snij nu bij tot een visvorm: hou rondom een klein randje aan van 1 cm, en vervolgens een bovenvin, een ondervin en natuurlijk een staart. Duw de randjes rondom goed vast met een gebaksvorkje, en trek daar ook strepen mee op alle vinnen. Dat is decoratief én houdt de boel bij mekaar. Kwast helemaal in met losgeklopt ei.


In principe kan hij nu de oven in, maar dit is ook hét moment voor de creatievelingen onder ons om zich naar hartenlust uit te leven op de vissige garnering. Rol alle restjes afgesneden deeg weer uit en steek er kleine rondjes uit met bijvoorbeeld een borrelglas. Snij doormidden en leg ze als schubben op de vis, werk van achter naar voren. Fröbel ook nog een oog en een mondje. Kwast opnieuw in met losgeklopt ei.

Bak ± 30 minuten onderin de oven tot het deeg mooi gaar en goudbruin is. Check na 20 minuten of hij niet te bruin wordt, zet de oventemperatuur dan ietsje lager.

Laat uit de oven rustig afkoelen en hevel over op een snijplank. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.

Koken met Karin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.