woensdag 3 januari 2024

Hartige radijstaart

 


125 g volkoren tarwemeel, plus extra om te bestuiven
1 tl bakpoeder
125 g kwark (magere, halfvolle of volle – watje wilt)
5 el koolzaadolie, plus extra om in te vetten
1 bos radijsjes (met groen)
150 g zachte geitenkaas
75 ml verse slagroom
2 middelgrote eieren
75 g oude Goudse kaas
15 g verse dille
4 el walnoten

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Meng het meel met het bakpoeder in een kom. Voeg de kwark en 1 el olie toe. Kneed 1 min. goed door tot een soepel deeg. Bestuif het werkblad en de deegroller met wat meel. Rol het deeg uit tot de grootte van de quichevorm.

Bekleed de ingevette vorm met het deeg en snijd het overtollige deeg weg.* 
Snijd het groen van de radijs, maar laat ca. 1 cm van het steeltje zitten. Bewaar het groen. 
Was de radijsjes, dep ze droog met een schone theedoek en halveer ze in de lengte.
Meng de geitenkaas en de slagroom met een vork in een kom. Klop de eieren er met een garde een voor een door. Breng op smaak met ½ tl peper en ½ tl zout. 
Verdeel het geitenkaas-eimengsel over de bodem van het deeg.
Leg de halve radijsjes (om en om rood en wit boven) op het geitenkaas-eimengsel. 

Bak de radijsjestaart in ca. 20 min. goudbruin en gaar.
Was ondertussen het groen van de radijsjes en dep droog met een schone theedoek. 
Snijd de kaas in blokjes van ca. 2 cm en hak de dille grof. 
Doe het radijsblad, de kaas, de dille, de walnoten, 4 el olie en peper en zout naar smaak in een keukenmachine of hoge beker van de staafmixer. Maal in 2 min. tot een grove spread.

Snijd de taart in 8 punten. Serveer lauwwarm met een eetlepel van het radijs-dillemengsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.