zondag 10 februari 2019

Paddenstoelen risoniotto

Bron: Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall, p258


2 personen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • klontje boter
  • 500 gram paddenstoelen, schoongemaakt, in dikke plakken
  • 150 gram riso- of orzo-pasta
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • paar takjes tijm, alleen de blaadjes
  • ongeveer 75 ml droge witte wijn
  • ongeveer 50 ml slagroom of crème fraîche
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • flinke handvol bladpeterselie, gesneden, voor eroverheen
Zet een pan met gezouten water op het vuur, zodat je de pasta kunt koken terwijl je de saus klaarmaakt.
Verhit 1 eetlepel van de olie en de helft van de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de helft van de paddenstoelen toe en bak ze op hoog vuur , goed roerend, tot alle vloeistof is verdampt en de paddenstoel beginnen te karamelliseren. Schep op een bord en herhaal met de rest van de olie, boter en paddenstoelen. (Door ze in 2 delen te bakken voorkom je dat de pan te vol is en dat de paddenstoelen koken in plaats van bakken.)
Als het tweede deel van de paddenstoelen bijna gaar is, voeg je de pasta toe aan de pan kokend water. Kook de pasta al dente.
Doe het eerste deel van de paddenstoelen terug in de koekenpan bij de andere paddenstoelen. Voeg de knoflook, tijm en balsamicoazijn toe en laat een minuut of 2 koken terwijl je roert. Doe de wijn erbij en kook tot deze bijna helemaal is verdampt. Schenk de slagroom of crème fraîche erin, zet het vuur wat lager en roer tot de saus net kookt. Breng op smaak met zout en peper.

Giet de pasta af zodra deze gaar is, voeg aan de paddenstoelen toe en roer goed door elkaar. Dien op met flink wat bladpeterselie eroverheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.